15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 2. yıl dönümünde tüm yurtta olduğu gibi Kapaklı’da da anma programı düzenlendi. Anma töreninde konuşan Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, “Tam iki yıl önce bugün ülkemiz uçurumun kenarından döndü. O gün vatandaşına kurşun sıkan yabancı ülkenin askeri miydi? Meclisi bombalayan yabancı ülkenin hava kuvvetleri miydi? Köprüyü ve meydanları tutan, vatandaşına her türlü işkenceyi yapan başka ülkenin ordusu muydu? Hayır değildi. Maalesef bizim askerimizin üniformasını giymiş teröristler tarafından yapıldı." dedi.

Kapaklı Kaymakamlığı tarafından düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlamaları  kapsamında ilçemizde çeşitli etkinlikler düzenlendi. 15 Temmuz Pazar günü saat 19:00’da Eski Belediye Meydanı’ndan 'Milli Birlik ve Demokrasi Yürüyüşü' ile başlayan etkinlikler, gecenin ilerleyen saatlerine kadar büyük bir coşku ile devam etti.

BAYRAKLARLA YÜRÜDÜLER

'Milli Birlik ve Demokrasi Yürüyüşü'ne ellerinde bayraklar bulunan yüzlerce vatandaş katılım gösterirken, tüm siyasi parti temsilcileri ve kurum amirleri de kol kola yürüdü. Yürüyüşe çevre esnaflar ve evlerinde oturan vatandaşlar tarafından Türk Bayrağı açılarak destek verilirken; Eski Belediye Meydanı’nda başlayan yürüyüş, tekbirler ve 15 Temmuz’a dair yazılmış şarkılar eşliğinde Cambazlar Caddesi, Yıldız Caddesi, Mustafa Bakkal Meydanı, Zenin Caddesi, Yaşar Doğu Caddesi, Pınar Bulvarı’ndan yeniden Eski Belediye Meydanı’na dönülmesi ile son buldu.

SİNEVİZYON GÖSTERİSİ GERÇEKLEŞTİ

Yürüyüşün ardından saat 20.00’de Eski Belediye Meydanı’nda devam eden program, 1 dakikalık Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunması ile devam etti. Mevlana Camii Müezzin Kayyımı Hasan Aydoğdu’nun Kur’an-ı Kerim Tilaveti okuduğu program, 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi’nin yaşandığı akşama dair görüntüler içeren sinevizyonun izletilmesi ile sürdü. 

“ÜLKEMİZ UÇURUMUN KENARINDAN DÖNDÜ”

Günün anlam ve önemine ilişkin ilk konuşmayı Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer yaptı. Hain darbe girişimini lanetleyerek sözlerine başlayan Kaymakam Yüzer, “Tam iki yıl önce bugün ülkemiz uçurumun kenarından döndü. O gün vatandaşına kurşun sıkan yabancı ülkenin askeri miydi? Meclisi bombalayan yabancı ülkenin hava kuvvetleri miydi? Köprüyü ve meydanları tutan, vatandaşına her türlü işkenceyi yapan başka ülkenin ordusu muydu? Hayır değildi. Maalesef bizim askerimizin üniformasını giymiş teröristler tarafından yapıldı. Bu sinsi düşman en kutsal bir düşünceyi kullanarak onları örgütledi. Onları kırk yıl boyunca devletin askeriyesine, adliyesine soktu. İlmik ilmik işledi. Onlar sadece piyon ve kukladır. Bizim düşmanımız başkasıdır. Atalarımızın dediği gibi ‘Su uyur düşman uyumaz’. Bizim düşmanlarımız böyle tehlikeli o yüzden çok tedbirli olmak gerekiyor” dedi. 

‘’MİLLETİMİZ BU OYUNA ‘DUR’ DEMİŞTİR!’’

Türk Halkının o gece büyük bir cesaret örneği sergilediğini dile getiren Kaymakam Yüzer, ‘’Cumhurbaşkanımız ‘ben bugüne kadar halkın gücünün üstüne güç tanımadım. Bütün milletimi havalimanlarına, meydanlara çağırıyorum’ dedi. Topyekün millet seferber oldu. Bu kadar tehlikeli bir düşmana karşı Allah bizim milletimizi boş bırakmamış. Bu millete çok büyük cesaret ve feraset vermiştir. Bizim İstiklal Marşımız ‘Korkma’ diyor başlıyor. Bu millet yıllardır İstiklal Marşını sadece diliyle okumadığını, bütün kalbiyle 15 Temmuz günü ispat etmiştir. Milletin tankı, helikopteri yoktu. Millet çıplak elleriyle iman dolu göğsüyle o piyonların karşısına çıktı. ‘Hayır benim milli irademi alamazsınız. Milli iradem ancak ben istediğim zaman değişir’ demiştir. Bu oyuna dur demiştir. Bu basit bir darbe değildi. Önce bizim devletimizi elimizden alacaklardı. Devletimizi elimizden aldıktan sonra vatanımız, milletimiz bayrağımız ve mukaddes bildiğimiz ne varsa tek tek kaybedecektik. Bu millet "ya devlet başa ya kuzgun leşe" diyor. Komşularımız Suriye, Irak ellerinden devletleri gittiği zaman yüzbinlerce insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan evini barkını terk etmek zorunda kaldı.’’ifadelerini kullandı.

‘’VATANIMIZI KORUMAK İÇİN ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR’’

Yüzer, "Bu teröristler ordunun bir kısmıydı. Ordumuzun büyük kısmı onlara gerekli dersi vermiştir. Sabaha karşı kontrolü eline aldı ve ne yapılması gerekiyorsa anında cevabını verdi. Ömer Halisdemir düşmana ilk kurşunu sıkan kişiydi. Şehadete ilk varan kişiydi. O şehadete varacağını biliyordu. Özel hareket personeliydi. Tek tabanca ile sağ çıkamayacağını biliyordu. Ömer Halisdemir bütün Mehmetçiklerin yapması gerekeni yaptı ve gözünü kırpmadan şehit olmuştur. Düşman güçlü, düşman sinsi hain, biz bu düşmana karşı hiç durmaksızın vatanımızı milletimizi korumak için çalışmamız gerekiyor. Güçlü olacağız. Düşmanımız ilimde, iktisatta sanatta bizden öndeyse bizi mağlup eder.’’ diyerek konuşmasını noktaladı. 

Kaymakam Yüzer’in konuşmalarının ardından 15 Temmuz Şehitleri, gazileri ve yakınlarının yer aldığı sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Duygu yüklü gösterimin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü’nde günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşması naklen yayınlandı. 

‘’GÜN BİRLİK VE BERABERLİK GÜNÜDÜR’’

Programda daha sonra Kapaklı Belediye Başkan Vekili Ender Dubaz vatandaşlara seslendi. Dayanışmanın ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmanın önemini vurgulayan Dubaz, “ Bugün 15 Temmuz şehitlerini anma, demokrasi ve milli birlik günü münasebetiyle toplanmış bulunuyoruz. Dün olduğu gibi bu günde tarihi şanla, şerefle, kanla yazılmış Türk milleti, 15 Temmuz’un yıl dönümünde destan yazmaya devam ediyor. 15 Temmuz’da gerçekleştirilen hain darbe girişimini unutmayacağız, unutturmayacağız. Aziz şehitlerimizin mekanları cennet, ruhları şad olsun. Bu millet her zaman Ömer Halisdemir’ler, Mustafa Kemal’ler yetiştirmiştir. Bizim yolumuz Atatürk devrimlerini ilke ve inkılaplarının bize miras bıraktığı çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin ışığıyla aydınlanmıştır. Bu rotadan saptığımızda FETÖ gibi ihanet şebekelerine gün doğduğunu ne yazık ki 15 Temmuz’da hep birlikte gördük. Artık gün birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışma günüdür. Ayırmadan, ayrıştırmadan, ötekileştirmeden birlik ve beraberlik içerisinde yaşamaya devam edeceğiz. Bu milleti bölmeye, parçalamaya hiç kimsenin gücü yetmeyecek. Ayrıca anma etkinliklerinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyor hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.’’ İfadelerini kullandı.

‘’DEMOKRASİ NÖBETİMİZ KUTLU OLSUN’’

Siyasilerin de konuşma gerçekleştirdiği etkinlikte, vatandaşlara hitap eden CHP Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, ‘’15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimine karşı ülkemizin birlik ve beraberliği bir kez daha dünyaya kanıtlandı. 15 Temmuz yıldönümü nedeniyle ilçemizde olduğu gibi ülkenin dört bir yanında programlar yapılmaktadır. Demokrasi nöbetimiz kutlu ve şanlı olsun. Vatanımız için şehit olmuş Ömer Halis Demir ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Şehitler ölmez, vatan bölünmez!’’ dedi.

‘’ALEMDE ŞER BİTMEZSE OĞUZ NESLİNDE ER BİTMEZ’’

Programın bir diğer konuşmacısı MHP Kapaklı İlçe Başkanı Serkan Genç oldu. Türk Milleti'nin cesareti sayesinde her türlü darbe ve vesayet girişimini aşacağını dile getiren Genç, ‘’15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde o hain gecenin bir kez daha muhasebesini yapacağız. Yeni 15 Temmuzların olmaması için gerekli tedbirler neyse onu almak için kolları sıvayacağız. Allah’tan niyazımız bir daha böylesi işgal ve istila teşebbüslerinin yaşanmamasıdır. Yine Allah’tan niyazımız kahraman ve gazi Türk Milleti'nin birlik ve beraberliğinin asla bozulmamasıdır. Biz sağlam durursak, biz bir olup diri olursak, nasıl ve neyle saldırırlarsa saldırsınlar kalemizi aşamazlar, bizi teslim alamazlar. Bir ölürsek, bin diriliriz. Alemde şer bitmezse, herkes duysun ki, Oğuz neslinde er tükenmez, tükenmeyecektir. 15 Temmuz’da destansı mücadeleleriyle milli gönüllerde taht kuran 251 şehidimize, terörle mücadelede tarih yazan kahramanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Gazilerimize uzun ver huzurlu ömürler temenni ediyorum. Allah bu millete bir daha yeni 15 Temmuzlar yaşatmasın inşallah.’’ Sözlerini kaydetti.

‘’BU VATAN NAMUSUMUZDUR’’

BBP Kapaklı İlçe Başkanı Fatih Diler ise konuşmasında, ‘’Bugün 15 Temmuz’un üzerinden 2 yıl geçti. Bu etkinlikler kutlama değil, anma programıdır. Şehit Muhsin Yazıcıoğlu’nun söylemiş olduğu gibi ‘Namlusunu halka çevirmiş tanka selam durmam’ diyen Aziz milletimize selam olsun. Bu vatan bizimdir, namus ve şerefimizdir. Onurlu dik duruşumuz ve rabbimizin yardımıyla içimize yerleşmiş hainlerin hepsini temizledik. Aziz milletimiz milli iradeye, demokrasiye, vatanın birlik ve beraberliğine sahip çıkarak hain darbelerin yapılamayacağını ispatladı. Bu büyük destan yazılırken, şehit düşen vatan evlatlarımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. ‘’ ifadelerini kullandı.

‘’3 KITADA HAKİM OLDUK YİNE OLACAĞIZ’’

Saadet Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Hasan Karakoç, ‘’Bugün 81 vilayetimizde vatan sevgisini, vatan düşkünlüğünü, vatansız yaşanamayacağını gösteren bu değerli halkımız bir destan yazdı. Biliyorsunuz ki bizim ordumuzun bir ismi vardır. Bu isim dünyada tektir. Muhammed’i temsildir, ‘Mehmetçik’ dir. Yine bir destanı yazan Ömer Halis Demir de bir Mehmetçiktir. Onun gibi sivil halkımız da destan yazdılar. Biz, dua almış bir milletiz. Geçmişte bu dualarla 3 kıtaya hakim olduk, yine olacağız. Bunun için bir olacağız, 15 Temmuz’da olduğu gibi tüm dünyaya gücümüzü göstereceğiz. Bunun için uyanık olmalıyız.’’ dedi.

‘’BU ÜLKE ARTIK 15 TEMMUZ ÖNCESİNDEN DAHA GÜÇLÜDÜR’’

Siyasilerin ardından Kapaklı’daki STK temsilcileri vatandaşlara hitap etti. 15 Temmuz’da halkın, özgür iradesine sahip çıktığını belirten Kapaklı Samsunlular Derneği Başkanı Mustafa Önder, ‘’Şuanda burada 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için toplanmış bulunmaktayız. 15 Temmuz 2016 gecesi, ülkemizi, milletimizi, demokrasimizi, Cumhuriyetimizi, aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçmiş, milletin silahlarını yine bu aziz ve fedakar millete doğrultarak kanlı bir darbe girişiminde bulunmuşlardı. Ancak milletimiz, darbe girişimini sokakları ve meydanları doldurarak, ölümü göze alarak başarısızlığa uğrattı. Bu hain darbe teşebbüsü sadece devlete değil, bizim irademize de yapılmıştı. Bu hain darbe girişiminin başarısızlığa uğratılmasıyla, Türkiye artık yeni bir döneme girmiştir. Bu ülke, artık 15 Temmuz öncesinden daha güçlüdür’’ dedi.

‘’SESİMİZ RENGİMİZ UMUTLARIMIZ BİR’’

Son olarak günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını gerçekleştiren Edirne Uzunköprü Meriçliler Dernek Başkanı Hakan Tunca ise konuşmasında, ‘’Kurtuluş Savaşı’nın özgürlük mücadelemizin son halkası olduğunu düşündük. Aradan geçen yüzyıldan sonra 15 Temmuz 2016 gecesi beklemediğimiz bir yerden hain bir saldırıya maruz kaldık. O gece umutlarımıza, hayallerimize kelepçe vurulmak istendi. Ancak Fatih gibi daha nice atalarından beslenen bu evlatlar, gelenekleri ve istiklalleri için bu hainlere direndi. Bu yüzden işte buradayız. Toplandık, gitmiyoruz. Sesimiz, rengimiz, inancımız, umutlarımız bir. Bazı durumlarda insan direnmek ister, bunun bir amacı vardır ve bu amaç vatandır. O gecede de gazilerimiz ve şehitlerimiz bunu bize gösterdiler.’’ İfadelerine yer verdi.

İLAHİ VE ŞİİRLERLE PROGRAM SON BULDU

Konuşmacıların ardından program Kapaklı İmam Hatip Ortaokulu 5/E Sınıfından Şeyma Ak’ın İstiklal Marşı’nı okuması ile devam etti. Ünlü halk şairi Mehmet Akif’in dizelerine duygu yüklü bir şekilde can veren minik Şeyma’nın okuyuşu dinleyenleri adeta mest etti. Şeyma’nın ardından Kapaklı Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant da Mehmet Akif’in bir diğer şiiri olan ‘Ordunun Duası’ şiirini okudu. Ersin Taşdizer'in de 15 Temmuz'a dair yazdığı şiiri seslendirmesinin ardından Kapaklı Müftülüğü’nün ilahi grubu tarafından türlü ilahiler söylendi. Düzenlenen etkinlikler gece yarısı şehitlerimiz için sala okunması ile noktalandı.