Yılda iki kez düzenlenen Trakya Kent Konseyleri Birliği Olağan Genel Kurulu, Kapaklı Kent Konseyi'nin de katılımıyla Kırklareli’nde toplandı.

İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde olmak üzere yılda iki kez gerçekleştirilen Trakya Kent Konseyleri Birliği Olağan Genel Kurul Toplantısı, Kırklareli Royal Bilgiç Otel’de gerçekleştirildi. Genel Kurula Kırklareli, Edirne, Tekirdağ İl Kent Konseyleri başta olmak üzere İlçe Kent Konseylerinden de katılım sağlandı. Düzenlenen genel kurul toplantısına ilçemizi temsilen Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir ve Kadın Meclisi Başkanı İnci Yılmaz katılım gösterdi.

DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ

Genel Kurul 1 dakikalık Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Divan Kurulu’nun oy birliği ile seçilmesinin ardından Divan Başkanlığı’na da Trakya Kent Konseyleri Birliği ve Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük seçildi.

‘’DOĞRUDAN DEMOKRASİYE KATKI SUNUYORUZ’’

Düzenlenen Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Trakya Kent Konseyleri Birliği ve Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, kent konseylerinin yerel demokrasideki etkilerine değindi. Konseylerin vatandaşlar ile yöneticiler arasında demokratik bir köprü olduğuna dikkat çeken Gökerküçük, “Temsili demokrasiden doğrudan demokrasiye geçiş sürecine katkı sunan Kent Konseylerini biz kentlilerin doğru algılaması önemlidir. Biz kentliler yanında yerel idarecilerin anlaması da önemlidir. Kent Konseyi oluşum mantığını anlayan yerel idarelerin başarılı olduğu ülkemiz örneklerini incelediğimizde kanıtlanmıştır. 1980 yılından sonra küreselleşme ile birlikte devlet anlayışında birçok yönde değişimler yaşanmıştır. Bu değişimleri tek cümle ile tanımlarsak; devletin üretici rolünü bıraktığı, düzenleyici rolü üstlendiğidir. Tartışılıyor olsa da, karşı olsak da; devletleri bu anlayışa sevk eden nedenler arasında kamu yönetiminde yaşanan etkinsizlik, verimsizlik, kırtasiyecilik, israf, esnek olmayan yönetim şekilleri sayılabilir. Bu bağlamda günümüzde şeffaf, hesap verebilen, adil, tutarlı, hukuka bağlı, vatandaş memnuniyeti ve katılımcı olmak gibi piyasa ekonomisinde yer alan birçok kavram ne yazık ki devlet açısından da kabul görmektedir” dedi.

‘’ŞEHRİN ORTAK AKILA İHTİYACI VAR’’

Şehirlerin yalnızca başkanlar tarafından yönetilmediğini belirten Gökerküçük, “Kent Konseyleri; vatandaşların-şehrin dinamiklerinin yerel hizmetlerle ilgili görüş ve düşüncelerini belediye yönetimlerine yansıtma işlevi görür. Kent Konseyleri; demokrasinin temel çıkış noktasını oluşturan halkın yönetime katılımına aracılık etme, kendilerine yönelik hizmet üreten kamu otoritelerini etkiler. Şehirler üç beş kişinin yönetimine bırakılmayacak kadar önemlidir. Onun için şehrin ortak aklını arkasına alan bir yönetim yapısına ihtiyaç var ki tam da bu amaçla kent konseyleri vardır. Kent Konseyleri demokratik yaşamın sihirli açacağı değildir ancak biz evrensel hukuk, akılla, bilimle ve inatla içinde olursak toplumsal değişime neden olabiliriz. Kentin sakini olmayıp sahibi olmayı düşünenlerin, şikâyet etmeyip çözüm üretmek isteyenlerin örgütleneceği bir alandır Kent Konseyleri” ifadelerini kullandı.

‘’KENT KONSEYLERİNDE ÇALIŞALIM’’

Yerel haklarının kısıtlı olduğunu dile getiren Gökerküçük, “Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı, Avrupa Kentsel Şartı uluslararası mevzuattır. Ülkemizde ise anayasa ve birçok yasada katılımcılık üzerine haklarımız olduğu gibi 5393 sayılı Belediye Kanununun; 9. Maddesi Mahalleler ve Mahalle Muhtarlıkları, 13. Maddesi Hemşeri Hukuku, 41. Maddesi Stratejik Plan, 76. Maddesi Kent Konseyi, 77. Maddesi Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım sorumlu yurttaşların önünü açan mevzuatlardır. O zaman korkuyu aşalım, kendimizi aşalım ve güzel bir gelecek için kentlerimize sahip çıkalım. Kent Konseylerinde çalışalım. Kenarda durmak ve beklemek, idarecilere kızmak hakaret etmek en kötü çözümdür. Umutsuzluktan umut yaratmak elimizdedir” sözlerini kaydetti.

SUNUMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Düzenlenen genel kurul toplantısının ikinci oturumunda Mücella Yapıcı tarafından kentli hakları konusunda sunum gerçekleştirildi. Yapıcı’nın hemen ardından Kıyı ve Deniz Üstü RES Gelişmesi ve Trakya son durumu hakkında Av. Bülent Kaçar tarafından katılımcılar bilgilendirildi. Sunumlardan sonra ise TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Nihat Çolak, kurulun sonuç bildirisinin ileriki günlerde duyurulacağını söyledi ve toplantıyı noktaladı.