Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80. yılında düzenlenen törenle anıldı.

10 Kasım Cumartesi günü saat 08:45’te başlayan programda, Atatürk Anıtı önünde çelenk bırakma töreni düzenlendi. Gerçekleştirilen anma törenine Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Terzioğlu, Jandarma Komutanı Kd.Bcvş. Fevzi Bayram, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Gazilerimiz, STK Temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

2 DAKİKALIĞINA HAYAT DURDU

Atatürk’ü anmak için anıt alanına gelen onlarca insan, saatler 09:05’te 2 dakikalık Saygı Duruşu’nda bulundu. Kapaklı’nın her yerinde yankılanan siren sesleri ile hayat 2 dakikalığına dururken, akabinde tek bir ağızdan İstiklal Marşımız okundu. Anıt önünde düzenlenen tören Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve Siyasi Parti Temsilcilerinin anıta çelenk sunması ile noktalandı. 

‘’SAYGIYLA ANIYORUZ’’

Düzenlenen anma törenleri saat 09:30’da Kapaklı Anadolu Lisesi’nde devam etti. Burada da Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerimiz anısına 1 dakikalık Saygı Duruşu’nda bulunularak İstiklal Marşımız okundu. Ardından Okul Müdürü Mustafa Türk, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalarını gerçekleştirmek üzere kürsüde yer aldı. Konuşmasında Atatürk’ün Türk Milleti için önemli bir değere sahip olduğunu kaydeden Kapaklı Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk, ‘’Türk ulusunu; bağımsızlığa kavuşturan, onu çağdaş uygarlığın ayrılmaz bir parçası gören ve çağdaş uygarlık düzeyinden çıkaran, adı ve eserleri sonsuza kadar yaşayacak olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünü 80. Yılında saygıyla anıyoruz.’’ dedi.

‘’ATATÜRK EVRENSEL BİR KİŞİLİKTİR’’

Atatürk’ün çok yönlü bir lider olduğuna değinen Müdür Türk, ‘’ Mustafa Kemal Atatürk, savaşlardaki başarılarıyla büyük asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı; görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, geçerlilik, uluslar arası ilişkilerde güvenilirlik, barış ve insan severlik değerleri ile de evrensel bir kişiliktir. Aynı çağda yaşayan, gerek kendi milletleri, gerekse dünya için endişe ve korku kaynağı olan bazı liderler, bugün ya unutulmuş ya da kötü miraslarıyla anılır olmuştur. Atatürk ise, sevgi ve saygı uyandıracak, Türk milletini çağ ile tanıştırmaya gayret edip varlığını teminat altına almaya yöneltmiştir. ‘’ ifadelerini kullandı.

‘’1981 ATATÜRK YILI OLARAK KUTLANDI’’

Ardından dünyada Atatürk’e duyulan saygıyı betimleyen Mustafa Türk, 1981 yılının UNESCO tarafından ‘Atatürk Yılı’ ilan edilmesine ilişkin kısa bir anekdotu paylaştı. Türk, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; ‘’27 Kasım 1978 tarihli UNESCO genel Kurulu kararı doğrultusunda, Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı bütün dünyada ‘’1981 Atatürk Yılı’’ olarak kutlanmıştır. 152 ülkenin oy birliği ile kabul edilen karar, UNESCO’nun tarihinde ilk ve tektir.’’ dedi. 

‘’KALBİMİZDEKİ YERİ HİÇBİR ZAMAN DEĞİŞMEYECEKTİR’’

Türk, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı; ‘’Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, aydınlık Türkiye’nin simgesi, büyük devrimci ve düşünce adamı Atatürk’ün kalbimizdeki erişilmez yeri, hiçbir zaman değişmeyecektir. Atatürk’ün büyük eserim dediği laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni ülkesi ve ulusuyla bölünmez bir bütün olarak sonsuza kadar koruyacak ve yaşatacağız. Asırların pek nadir olarak yetiştirdiği dahilerden olan Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 80. Yılında rahmet ve şükranla anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.’’ 

ŞİİR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Türk’ün konuşmalarının ardından okulda düzenlenen ‘’10 Kasım’’ temalı şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Gerçekleştirilen yarışmada okul öğrencilerinden Melek Akyapı birinci, Ali Cengiz Gül ikinci, Hatice Top üçüncü oldu. Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant’ın elinden ödüllerini alan öğrenciler, ardından protokol mensupları ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirerek hediyeler için teşekkür etti.

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERİN GÖSTERİLERİ GÖZ DOLDURDU

Ödül töreninin ardından okul öğretmenleri tarafından hazırlanan sinevizyon gösterisi izleyenlerin beğenisine sunuldu. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu 1938 yılına ait fotoğraflar barındıran sinevizyon gösterisi, izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Sinevizyonun ardından öğrencilerin hazırladığı oratoryo gösterisi sergilendi. Türkü, şarkı ve şiirleri barındıran gösteri seyirciler tarafından alkış yağmuruna tutuldu. Öğrenci ve öğretmenlerin gösterisinin ardından anma töreni noktalandı. Tören dolayısıyla hep beraber sahneye çıkan protokol mensupları, okul yönetimi, öğrenci ve öğretmenler Atatürk portresi etrafında hatıra fotoğrafı çektirdi.