Kapaklı Belediyesi tarafından düzenlenen genel bilgilendirme toplantısında, Tekirdağ Büyükşehir Daire Başkanları, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Yönetimi ve Kapaklı Belediyesi Daire Müdürleri bir araya geldi.

Kapaklı Belediyesi Teras Kafe’de düzenlenen toplantıya Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Zeki Gürcün ve Dr. Kaan Gaytancıoğlu, Ulaşım Dairesi Başkanı Erdin Eral, Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Deniz Bozdoğan, Zabıta Dairesi Başkanı Hasan Bayram, Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanı Yüksel Özdal, Kapaklı Belediyesi idari amirleri ile Kapaklı Mahalle muhtarları katıldı. Yıl içerisinde yapılan ve yapılması planlanan projelerin görüşüldüğü toplantıda, söz Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, ‘’Büyükşehir Belediyesi’ndeki arkadaşlar, ilçe belediyesi ile takım oyunu oynamalılar. Çünkü eğer bir takım oyunu oynayarak yönetirsek hem onlar kazanç içinde olur hem de biz. Hem vatandaşlarımıza daha hızlı bir şekilde hizmet götürmüş olacağız.’’ dedi.

‘’UKOME HATASINI SÜRDÜRÜYOR’’

Toplantıdan önce söz alan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, S.S. 41 Nolu minibüs şoförlerinin sorunlarını dile getirdi. UKOME Yetkililerine seslenen Başkan Mandalı, ‘’Son zamanlarda UKOME, Kapaklı’daki 41 Nolu minibüslerin güzergahıyla ilgili hatasını sürdürüyor. Minibüs şoförleri konuyu defalarca dilekçelendirmesine rağmen olumlu bir sonuç alabilmiş değil. Aynı zamanda diğer minibüsler ise olağan rotasında ilerliyor. Biz bu konuyu belediye olarak da defalarca dile getirdik. Vatandaşlarımızın mağduriyetini belirtiyoruz ve bizce bu gibi bir karar alınırken Kapaklı Belediyesi’ne danışılmalı, karar oylanmalı. Çözüm ancak bu şekilde sağlanır. Bu sorunun çözülmesiyle ilgili başta Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak olmak üzere komisyondaki diğer arkadaşları göreve davet ediyorum. ‘’ sözlerini kaydetti.

‘’DİLEKÇELERİMİZDEN SONUÇ ALAMADIK’’

Başkan Mandalı, konuşmasının ardından sorunu birinci ağızdan dinlemek için S.S. 41 Nolu Kapaklı Halk Minibüsleri Kooperatifi Başkanı İlyas Akdiş’e söz verdi. UKOME’ye daha önceden çok kez dilekçe yazdıklarını fakat bir sonuç alamadıklarını dile getiren Akdiş, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını dile getirdi. Kararın biran evvel yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiren Akdiş, TETUS projesi kapsamında minibüslerin birleştirilerek güzergahın yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti. 

ŞOFÖR DE VATANDAŞ DA ŞİKAYETÇİ

Akdiş’in ardından İmar Konutları’nda oturan bir vatandaş da söz hakkı istedi. Güzergahın değişmesinin şoförler kadar halkı da rahatsız ettiğini dile getiren vatandaş, ‘’Ben bir minibüsçü değilim, Kapaklı’da ikamet ediyorum. Yetkililere şunu söylemek istiyorum; Ben kapımın önünden kalkan minibüslere binip Çerkezköy Devlet Hastanesi’ne gidemiyorum. Fakat Çerkezköy Belediyesi’nin minibüslerinin Kapaklı Belediyesi’nde durağı var. Ben buradan işime gidemiyorum fakat Çerkezköy minibüslerinin iş güzergahım içerisinde hatları var. Sizler buna dur diyemiyor musunuz? Ben çift minibüs kullanmaktan yoruldum.’’ dedi.

‘’SORUNU ÇÖZMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’’

Şikayetlerin ardından Tekirdağ Büyükşehir Ulaşım Dairesi Başkanı Erdin Eral söz aldı. Sorunun çözülmesi için gerekli notları aldığını dile getiren Eral, ‘’Ulaşım Daire Başkanlığı, Ulaşım Genel Koordinasyon Başkanlığı’nın sekreteryasıdır. Çok farklı birimlerden oluşan genel kararlarla bu uygulamalar hayata geçiriliyor. Tabi biz de bunun sekreteryası olduğumuz için hesap sormadan bunu hayata geçirmek durumundayız. Ancak şunu belirtmek isterim ki bizim bu konuda belli ilçelere veya belli başkanlara ayrım yapacak konumda değiliz. Her ne kadar alınan kararlar vatandaşları ve şoförleri memnun etmese bile bu konunun muhatabı kurullardır. Fakat şundan emin olabilirsiniz ki önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan kurul toplantısında bu konuyu gündeme taşıyacağız. Bu konuyla ilgili kooperatifteki arkadaşlarımızla yeniden görüşeceğiz. Sorunu çözmek için elimizden geleni yapacağız.’’ İfadelerini kullandı.

‘’SUYUN YARISI VERGİ’’

Ulaşım konusunun ardından Kapaklı’daki en büyük ikinci konu olan su fiyatlarını ele alan Başkan Mandalı, ‘’Bildiğiniz üzere satın aldığınız sudan 4 tane vergi alınıyor. Atık Su Vergisi, Katı Atık Vergisi, Bertaraf Vergisi ve bunlar yetmezmiş gibi toplanan vergilerden %18 KDV alınıyor. 5216 ve 5293 nolu kanunlara göre alınıyor bu vergiler. Yani su fiyatlarının yarısının vergi olduğunu biliyor musunuz? Şuanda suyun metreküpü 3 lira 68 kuruş, vergisi de bir o kadar. Şimdi ben bu vergileri almazsam 5018 sayılı muhasebe kanununa göre devlet benden bunun hesabını sorar. Biliyorsunuz Dikili Belediye Başkanı bu vergileri almadığı için yargılandı ve görevinden men edildi.’’ Sözlerini kaydetti.

‘’DAĞDAN BEDAVA SU GELMİYOR’’

Başkan Mandalı’dan sonra söz alan TESKİ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Feyzi Ünal ise, şu sözleri kaydetti; “TESKİ pahalı sus satıyormuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıuyor. Bu mesele yasadan kaynaklanan bir sorun. Biz 30 büyükşehir arasında bu konuda 19’uncu sıradayız gerekirse bunları tek tek açıklarız. Abone daire başkanımız da burada. Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu koşullarda elektriğe, doğalgaza, gıda maddelerine baştan aşağı zam yapıldı. TESKİ bu koşullarda yatırımlarının çoğunu bitirdiği için yüzde 8 indirime gidiyor. Fatura’daki yansıyan rakamların yarısından azı TESKİ’ye gidiyor. Tüm bunlara ek olarak Tekirdağ’da yer altı sularını kullanıyoruz. Yani kullandığımız suyun %90’ını yeraltı sularından temin ediyoruz. Dağdan bedava su gelmiyor. Ve bu çıkan su da vergi konusunda yasaya göre uygulama yapılıyor.” dedi. 

ATATÜRK MAHALLESİ’NDEKİ DERELER GÜNDEM OLDU

Ünal’ın açıklamalarının ardından Kapaklı Mahalle Muhtarlarına şikayetlerini dile getirmeleri adına söz verildi. Atatürk Mahallesi’nin sorunlarını dile getiren Muhtar Bilal Tokuç, ‘’Mahallemizde altyapı sıkıntıları çekiyoruz. Özellikle mahallemde bulunan derelerin ıslah edilmesi ile ilgili vatandaşlardan çok sayıda şikayet alıyorum. Konuyla ilgilenirseniz sevinirim.’’ İfadelerini kullandı. Tokuç’un taleplerini yanıtlayan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Gürcün, “Kapaklı’da bizim 4 tane deremiz var. Bu yıl 2 tanesinin yapımı devam ediyor. Karagözgölü Deresi’nin ıslahı bitti. Orada Cumhuriyet Parkı projemiz var. Derenin bitmesi gerekiyor ki park başlayabilsin. Bu sene Kapaklı’daki diğer 2 deremizin ancak temizliğini yapacağız. Önümüzdeki yıl da yatırım programına alınmasını teklif edeceğiz. Bütçe ödeneği aktarılırsa bu iki 2 dereyi de ıslah etmiş olacağız” dedi.

''TESKİ ŞİKAYET HATTINI KONTROL ETSİN''

Toplantıda Cumhuriyet Mahallesi’nin sorunlarını dile getiren Kapaklı Muhtarlar Derneği Başkanı ve Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Seçkin Dilsiz ise, ‘’Ben TESKİ’den 185 nolu şikayet hatlarını kontrol etmelerini istiyorum. Çünkü mahallemde altyapıdan dolayı oluşan taşkınlar ve üst katlara su çıkmaması ile ilgili çok sayıda şikayet duyuyorum. Vatandaşlarımız bu konuda mağdurlar. Mağduriyetini gidermek için TESKİ’nin şikayet hattına yazıyorlar fakat cevap alamadıklarını söylediler. Onların şikayetleri dikkate alınırsa sevinirim.’’ dedi. Muhtar Dilsiz’in isteklerini not aldığını kaydeden TESKİ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Feyzi Ünal, durumla ilgilenileceğini ve kısa sürede çözüme kavuşturulacağını kaydetti. 

‘’O YOLA İHTİYACIMIZ VAR’’

Programda konuşan bir diğer isim ise Karlı Mahallesi Muhtarı Anıl Aydın oldu. Bahçeağıl ile Karlı Mahalleleri arasındaki kestirme bir yolun asfaltlanması gerektiğine dikkat çeken Aydın, ‘’Bahçeağıl yolu ile aramızda 1.800 metre kadar bir yol var. Biz bu yolun yapılmasını talep ediyoruz. Bu yoldan taşımalı sistemle öğrencilerimiz gidiyor ve yolun daha yakın olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca tarım ile ilgilenen vatandaşlarımızın da yağlı tohum taşıması anlamında o yola çok ihtiyacı var. Ulaş – Saray – Karlıköy arasında yapılan yolun da ikinci asfaltı atılmadı. Onun ne zaman atılacağı ile ilgili bilgi verirseniz de sevinirim. ‘’ dedi.

“KALDIRIM İHALESİ YAPILDI”

Yanıkağıl Mahallesi Muhtarı Yücel Başaran ise, Yanıkağıl – Karaağaç arasındaki bağlantı yoluna 900 metre kaldırım yapılacağını ve daha önceden bunun Büyükşehir kararı ile kesinleştiğini belirtti. Konu ile ilgili yetkililerden bilgi talep eden Başaran’a cevap Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zeki Gürcün’den geldi.  Saray ve Kapaklı için kaldırım yapım ihalesine çıktıklarını söyleyen Gürcün, “Arkadaşlar Kapaklı Çeken Caddesi’nde çalışıyorlar. Saray’da da Vatan Caddesi’nde ve Giray Caddesi’nde çalışıyorlar. Bu ekipleri öncelikle kent merkezilerinde, nüfusun yoğun olduğu yerlerde çalıştırıyoruz. Ondan sonra diğer yerlerde de yapılacak” dedi. 

‘’NEDENSE DEVLET SU İŞLERİ VE KARAYOLLARI ELEŞTİRİLMİYOR’’

Muhtarların taleplerinin ardından TESKİ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Feyzi Ünal yeniden söz alarak; “Biz bugüne kadar 49 milyon lira buraya yatırım yaptık, yapmaya devam ediyoruz. TESKİ’nin en büyük işlerinden bir tanesi Kapaklı ilçesi kanalizasyon yağmur suyu ve içme suyu projemiz. Şuanda ihalemizin kapsamında 4 tane depo var, 3 tane su terfi merkezi var, 86 kilometre de hattımız var. 45 kilometreyi yaptık, yüzde 52 seviyesindeyiz. Kapaklı’nın nüfus artışını biliyoruz. Bu depoları yaparken Ayvacık Barajı’ndan gelecek suyu da dikkate alarak yapıyoruz. Ancak sürekli her fırsatta belediyeleri eleştiren çevreler, her nedense Devlet Su İşleri’ni, Karayolları’nı ya da başka bir kurumu eleştirmiyor. 2 yıl önce projesi biten Ayvacık Barajı’ndan Saray, Büyükyoncalı ve Kapaklı’yı besleyecek isale hattının daha ihalesi yapılmadı. Birkaç konuda sıkıntımız var. Son zamanlarda basıncın artmasından kaynaklı su patlakları fazla oldu. Bunun bilincindeyiz. Bunu çözmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘’BU YIL KAPAKLI YILI OLDU’’

2018 yılında Kapaklı için yoğun çalışmalar yaptıklarını kaydeden Ünal, “Bu yıl Kapaklı yılı oldu. Pınarça’da arıtma tesisimizi tamamladık. Şuanda kanalizasyon inşaatlarımız devam ediyor. Kadir Başkanım da tüm şebekenin değişeceğini söylemiş. Bizim de bu konuda projelerimiz hazır. Biz bunları yapmayacağız demiyoruz, acil olanları tamamlayacağız, sizleri rahatlayacağız hem kanalizasyon hem de yağmur suyu açısından. Geri kalanları da önümüzdeki yılın içinde tamamlayacağız. Çünkü bizim bu işimiz 2019 Haziran’a kadar devam edecek” diyerek sözlerini noktaladı.

Ünal’ın konuşmasının ardından söz alan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, tüm daire başkanlarına, muhtarlara ve katılımcılara teşekkür ederek programı noktaladı.