Yaşam alanlarında, çeşitli değerler vardır. Cadde, Bulvar, park, anıt, piknik alanı, bunlar görünenler somut olanlar. Birde görünmeyenler var. Eğitim seviyesi, gelir seviyesi, kültürü gibi soyut olan değerler.

Kapaklı beldeyken, köy alışkanlıklarından kurtulmaya çalışıyordu. Kapaklı ilçe olmasıyla, ilçe kültürünü uygulamaya çalışan, ülkemiz genelinde onlarca ilden büyük bir ilçe olarak dikkat çekiyor.

DAİRE ALACAKLAR ETİKET CADDEYE GÖRE FİYATI KIYASLAR

İllerde ve ilçelerde, geniş caddeler önemlidir. Her il yada ilçenin, bir veya birden fazla etiket caddesi vardır. Etiket cadde, şehrin başından sonuna kadar, uzun ve geniş olup, ticari ve kültürel açıcan çok önemlidir. Misafirler, yada ilk gelenler, etiket caddede gezmek, önemli alanlarda hatıra fotoğrafı çektirmek isterler. Etiket caddede esnaflar kazanır. Etiket cadde çekim merkezidir. Kafeler, parklar, mağazalar, büfeler ve fazlasıyla esnaflar bu caddede toplanır. Daire alacaklar etiket caddeye bakarak, o yerleşim alanının kültür ve gelir seviyesi hakkında not verir. Daire fiyatları, arsa fiyatları bu notlara göre artar veya azalır. Çorlu’da en düşük daire fiyatları, ikiyüz elli binlerden başlarken, Çerkezköy’de yüz elli bin, Kapaklı’da ise yüz binlerden başlıyor. Kapaklı maalesef etiket cadde konusunda, geçmişte yapılan hataların faturasını, şimdilerde ödüyor. Geçmişte şehir planı yapanlar, imar planlarını yaparken caddeleri yeterince geniş bırakmamışlar. Bu sayede, dar caddeler gelişemiyor. Caddelerdeki esnaflar sanki karantina altında yaşar gibi, iş yapamıyorlar. Halkın çoğu Çerkezköy, Çorlu, Silivri gibi yakın ilçelere gidip oralarda vakit geçirip alış veriş yapıyorlar. Kapaklı bu yüzden maddi manevi, ciddi kayıplarla karşı karşıya kalıyor.

ARSA ÇOK CADDE DAR OLSUN MANTIĞI

Kapaklı’da Etiket cadde olmaya aday, geniş olan beş cadde birde bulvar var. Birincisi Mithatpaşa caddesi, ikincisi Vatan caddesi, üçüncüsü Yıldızkent, dördüncüsü Gazi osman paşa caddesi ve beşincisi ise Erbay caddesidir. Beşi de Etiket cadde olabilecek kadar geniş ancak; Mithatpaşa caddesi, bir tarafı okul ve kamu binaları yüzünden etiket cadde olamıyor. Vatan caddesi geniş ama, başı sonu kapalı ve bazı alanları dar olduğundan etiket cadde olamıyor. Yıldızkent ve Gazi Osman Paşa caddeleri Kapaklının dışında kaldığı için, yine etiket cadde olamıyor. Arsa çok olsun cadde dar olsun mantığı bugünlere gelinmesinde önemli rol almış.

ERBAY CADDESİ UYGUN

Bugün Kapaklı için etiket cadde nasıl yapılır sorusunun cevabı gerçekten çok zor. Çözüm ise mevcut cadde yada uygun durumdaki bulvarların genişletilmesidir. Pınar bulvarı ve Erbay caddesi Etiket cadde olma konusunda genişletilmesi koşuluyla uygundur. Mevcut durumda Pınar bulvarının genişlemesi zor ama Trafiğe kapatılırsa ki zor ihtimal o zaman belki etiket olabilir. En son olarak Etiket cadde olmaya uygun uzunluk ve genişlik ve yerleşim bakımından, ERBAY caddesidir. Diğer caddeler kiminin kısa kiminin bir tarafında kamu kiminin de Kapaklı’nın uç noktasında olma sebebiyle Etiket cadde olma olasılığı çok düşüktür.

Bundan sonrası için yerel yöneticilerimiz inşallah, dar cadde hatasına düşmezler.