Kırklareli’ne bağlı Vize ilçesinin Soğucak Köyü’nde yaşayan vatandaşlar, çimento ve taş ocağı açmak isteyen firmalara karşı yürüttükleri mücadelelerine devam ediyor.

Soğucak Köyü sakinleri, yıllardır köye taş veya çimento kili ocağı açmak isteyen firmalarla olan mücadelelerini sürdürüyor. Köye ÇED toplantısı yapmak üzere gelen firmaların toplantılarını protesto ederek ve durumu yargıya taşıyarak haklarını aramaya devam eden köy sakinleri, mücadelelerinde kararlı olduklarını dile getirdi.

MÜCADELELERE BİR YENİSİ EKLENDİ

Soğucaklıların köylerini korumak için yürüttüğü bu mücadelelere geçtiğimiz günlerde bir yenisi eklendi. Ünlü bir çimento sanayi firmasının köye gönderdiği ÇED toplantısı duyurusunun ardından yeniden harekete geçen köylüler, yasal haklarını koruyarak köylerini şantiye alanına çevirmeyeceklerini belirtti.

‘’ONLAR PES ETMİYORSA BİZ DE PES ETMEYECEĞİZ’’

Son 10 yıldır türlü firmaların bu tarz projelerle geldiğini dile getiren Soğucak Köyü sakinleri, ‘’Son 10 yıldır Kalter ocağı, kil ocağı ve taş ocağı yapılması ile ilgili köylüye bilgilendirme toplantısı için geliniyor. Bu 10 yılda birçok kez bu tarz proje önümüze geldi ve biz köylüler gerek idari mahkemelerinde gerekse yaptıkları toplantıları yaptırmayarak tepkimizi ortaya koyuyoruz. Şimdi bir çimento kili fabrikası için yeniden karşımıza geliyorlar. Onlar pes etmiyorsa biz de pes etmeyeceğiz. ‘’ dedi.

‘’BU DOKUYU BOZMAYA HİÇBİR FİRMANIN HAKKI YOK’’

Çevredeki köylere de örnek bir mücadele sergilediklerini dile getiren köylüler, ‘’Köyümüzün bu mücadelesi çevre köylere ve ilçelere de örnek oldu. Civar köylere de bu tarz teklifler geliyor fakat bu konuda en başarılı biziz. Çünkü 10 yıldır önümüze gelen her projeyi geri döndürmeyi başardık. Köyün doğal güzelliği, tarihi dokusu var ve içerisinde koruma altında olan hayvanlar arılar, karıncalar da var. Bu derece güzel bir köyün dokusunu bozmaya hiçbir firmanın hakkı yok.’’ İfadelerini kullandı.