Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Karaağaç Mahallesi girişinde kurulan asfalt üretim tesisi hakkında açıklama yaptı. Ak Parti Kapaklı İlçe Yönetimi'nin eleştirilerinin asılsız olduğunu iddia eden Başkan Mandalı, ''Sözde çevre hassasiyet ileri seviyede olan bu arkadaşlarımız, ‘Bölgemize kurulması planlanan kömürlü Termik Santrali istemiyoruz’ neden diyemiyorlar?'' dedi.

Kapaklı’nın asfaltlarının yenilenmesi için yapılan ihalede, kazanan firmaya gösterilen asfalt üretim tesisi yeri gündem oldu. Ak Parti Kapaklı İlçe Yönetimi tarafından çokça kez eleştirilen tesis hakkında açıklama yapan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, ‘’ Yapılan açıklamalarda Asfalt tesisinin çevreye kötü koku yayacağı ve balkonlara zift bırakacağı gibi iddialarda bulunulmuştur. Öncelikle Asfalt plenti doğalgaz ile çalışmaktadır. Dışarıya bitüm yani asfalt malzemesi atılması asla söz konusu değildir. Bunun yanında bitüm ( Asfalt malzemesi) soğuk iken ısıtıldığında sıvı bir malzeme olup uçması söz konusu değildir. Balkonlara yapışacağı ve kötü koku yayacağı asılsızdır ve bilimsel hiç bir veriye dayanmadan bu yönde ifade edilmesi gülünç bir durumdur.’’ sözlerini kaydetti.

Ak Parti Kapaklı İlçe Yönetimini, Pınarça’da yapılması planan Termik Santrale karşı olmaya da davet eden Başkan Mandalı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; 

‘’Karaağaç Mahallesi Defacto fabrikasının yanındaki alanda yapım çalışmaları devam eden Asfalt plenti hakkında, bir siyasi parti ilçe başkanı ve meclis üyelerinin 06.07.2018 tarihinde yapmış oldukları açıklama ve asılsız iddiaların ardından doğru bilgileri kamuoyu ile paylaşmak ve halkımızı bilgilendirmek amacıyla bu basın açıklamasını yapma zaruriyeti doğmuştur.

‘’TAKDİRİ HAKLIMIZA BIRAKIYORUM’’

Kapaklımıza yapılmak istenen ve çevreye verdiği zararları bilimsel olarak kanıtlanmış olan kömürlü Termik Santral için tek bir kelime dahi edemeyen bu siyasetçilerin, Kapaklımıza yapılacak olan hizmetleri engelleme çalışmasından ibaret olan bu iddialara tek tek cevap veriyor, takdiri de hizmetlerin en güzelini hak eden kıymetli halkımıza bırakıyorum. 

‘’TRAFİĞE OLUMSUZ BİR ETKİ YAPMASI SÖZ KONUSU DEĞİL’’

Yapılan açıklamalarda Asfalt tesisinin çevreye kötü koku yayacağı ve balkonlara zift bırakacağı gibi iddialarda bulunulmuştur. Öncelikle Asfalt plenti doğalgaz ile çalışmaktadır. Dışarıya bitüm yani asfalt malzemesi atılması asla söz konusu değildir. Bunun yanında bitüm ( Asfalt malzemesi) soğuk iken ısıtıldığında sıvı bir malzeme olup uçması söz konusu değildir. Balkonlara yapışacağı ve kötü koku yayacağı asılsızdır ve bilimsel hiç bir veriye dayanmadan bu yönde ifade edilmesi gülünç bir durumdur. Yine Tesisin yoğun kamyon trafiğine neden olacağı iddia edilmektedir. Şu anda mevcut Kapaklı-Karaağaç yolu mıcır kamyonları, Karaağaç OSB den gelen hazır beton mikserleri ve pompaları, hafriyat kamyonları ve OSB’lerden gelen tırların yoğun olarak kullandığı bir güzergahtır. Asfalt tesisinden üretilerek çıkacak olan asfalt Kapaklı ve çevresinde kullanılacağından Karaağaç bölgesi haricinde asfalt kamyonları, yolcu terminali ve sanayi yolunu kullanıp çevre yolundan taşıma yapacaktır. Bu nedenle trafik anlamında olumsuz bir etki yapması söz konusu değildir.

‘’SİZ KAPAKLI’DA YAŞAMIYOR MUSUNUZ?’’

Belediyemize ait yeşil alanın şantiyeye peşkeş çekildiği iddia edilmektedir. Asıl olan ise şantiyenin geçici olmasıdır. Asfalt üretim tesisi, Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre geçici süre ile kurulmakta olup yüklenici firmadan önümüzdeki yıl iş bitiminde tesisi kaldıracağına ve yeniden eski haline getireceğine dair noter onaylı taahhütname alınmıştır. Ayrıca mevcut yer halen park alanıdır. Arazinin statüsünde herhangi bir imar uygulaması veya bir değişiklik yapılmamıştır. Ayrıca bu ilçe başkanı ve meclis üyesi arkadaşlar asfaltlama süreci ile ilgili yapılan hazırlıklardan nasıl olur da ‘Haberimiz yok’ diye bahsedebilirler. Ben bu arkadaşlara sormak istiyorum, siz Kapaklı’da yaşamıyor musunuz? Ya da sizler başka bir belediyenin meclis üyeliğini mi yapıyorsunuz? Belli ki Kapaklı’ya yapılan hizmetler sizin ilgi alanınıza girmiyor. Sizler daha çok ‘Nasıl olur da hizmeti engelleriz’’ noktasında çalışmalar yürütüyorsunuz.

‘’İHALE AÇIK VE ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE BELİRTİLMİŞTİR’’

İhalemiz KİK ( Kamu İhale Kurumu ) tarafından Ekap ta yayınlanmış olup yeterli şartları sağlayan herkesin girebileceği şekilde Açık İhale usulü ile ihale edilmiş ve yaklaşık olarak 30 gün boyunca ilanda kalmıştır. İhale ilgili tüm detaylar açık ve şeffaf bir şekilde belirtilmiştir. Yaklaşık maliyeti 18.372.910.90 TL olan ihalemiz %36 kırımla yani 11.762.912.80 TL bedelle AYYILDIZ NAKLİYAT İNŞ. LTD.ŞTİ. firması tarafından alınmıştır. Ayrıca ihaleye 17 firma katılım sağlamıştır. Diğer bir konu Asfalt Üretim tesisinde ÇED raporu olmadığı iddia edilmektedir. Geçici süre ile kurulan asfalt plentleri ÇED Yönetmeliğinin “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kapsamında değerlendirilmekte olup bununla ilgili yüklenici firma tarafından gerekli çalışmalar ve süreçlerde ayrıca devam ettirilmektedir.

‘’KONUYU BÖYLE LANSE ETMEK ÇARPITMAKTAN İBARETTİR’’

Belediye İhaleyi verirken firmaya yer göstereceği ve tahsis edeceğini belirtmiş diye iddia edilmektedir. İdari şartnamede ya da sözleşmede bu şekilde bir madde yoktur. Yapım İşleri Genel Şartnamesine göre hüküm verilmiştir. Asfalt plentinin okullar bölgesinin 20 metre yakınında olduğu iddia edilmektedir. Henüz inşaat aşamasında olan ve yer teslimi 14/02/2018 tarihinde yapılmış ve 450 gün süresi olan okul inşaatları şu an bodrum katı yapılmakta olup subasman seviyesine dahi henüz gelmemiştir. Asfalt üretim şantiyesine ise izdüşümü olarak 320 metre mesafededir. Asfalt plentinin her ne kadar çevreye herhangi bir zararı olmasa da bahse konu şantiyenin sanki okullar bölgesine yapılıyor gibi lanse etmek neresinden bakarsanız bakın konuyu çarpıtmaktan ibarettir. Asfalt üretim tesisi geçici olarak kurulmuş olup yasal süre tamamlandığında alanı terk edecektir.

‘’HALKI DÜŞÜNÜYORLARSA NEDEN TERMİK SANTRALE KARŞI ÇIKMIYORLAR?’’

Ayrıca bu arkadaşlarımız bu kadar çok çevreye duyarlı ve halkını bu kadar çok düşünüyorsa bölgemize yapılması planlanan Kömürlü Termik Santrale neden karşı çıkmamaktadırlar? Sözde çevre hassasiyet ileri seviyede olan bu arkadaşlarımız, ‘Bölgemize kurulması planlanan kömürlü Termik Santrali istemiyoruz’ neden diyemiyorlar? Biz de enerjiye karşı değiliz ama Kömürlü Termik Santralin zararlarını kentimize, bölgemize ve halkımıza getireceği zararları çok iyi biliyoruz ve yapılmasına dün olduğu gibi bugün de her zaman karşıyız. Karşı durmaya da devam edeceğiz. Bizim için halkımızın sağlığı her şeyden önce gelmektedir. Unutmayalım ki Avrupa ülkeleri en geç 2030’da mevcut termik santral alanı olan yerlerden kendini arındırıyor ve doğaya dönüyor. Rüzgar gülü, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjiden faydalanıyor. Biz de diyoruz ki gelin Trakya’mıza birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarını yani güneş ve rüzgar gülü enerji santrallerini kuralım.

‘’HİÇBİR GEREKÇE HİZMET AŞKIMIZI ENGELLEYEMEYECEK’’

Şunu çok iyi biliyoruz ki, halkımızla olan birliğimizi ve bütünlüğümüzü, sevgimizi ve saygımızı asılsız ve doğru olmayan bu açıklamalar ile karalamaya çalışanlar ve oy avcılığı yapanların, bu ve benzeri girişimleri bugüne kadar olduğu gibi her zaman sonuçsuz kalmaya devam edecektir. Hiçbir durum ve hiçbir gerekçe bizim Kapaklı halkına hizmet aşkımızı ve bu yöndeki kararlılığımızı engelleyemeyecektir.

‘’YASAL HAKKIMI KULLANACAĞIM’’

Kapaklı’daki projelerimizi hayata geçirmeye devam ettiğimiz bu günlerde, özellikle gündeme getirilen bu kasıtlı ve adeta “çamur at, izi kalsın” tarzı yıpratma çabaları Kapaklı’ya hizmet yolunda asla şevkimizi kıramayacak, hızımızı kesemeyecektir. Biz halkımızı seviyoruz, partisi ne olursa olsun, ayırmadan, ayrıştırmadan herkesi kucaklayarak Kapaklımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Daha yapacak çok işimiz var. Konuşan konuşacak, dedikodu yapan dedikodu yapacak ama biz işimize bakacağız. Bu duygu ve düşüncelerle; Bu çeşit asılsız, gerçeği yansıtmayan, karalama ve hiç bir delil ve belgesi olmayan açıklamalara karşı yasal hakkımı kullanacağımı, ilgili şahıslarlar hakkında da kanuni süreci başlattığımı belirtir, kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarım.’’