Kapaklı Kent Konseyi, son zamanlarda kadına ve çocuklara karşı şiddet ve cinayet olaylarının artışı nedeniyle basın açıklaması düzenleyerek durumu kınadı.

6 Temmuz 2018 Cuma günü saat 16:00’da Kent Konseyi Hizmet Binası’nda düzenlenen basın açıklamasında Kent Konseyi üyeleri bileklerine siyah kurdele bağlayarak şiddet ve istismar olaylarına olan tepkilerini dile getirdi. Kent Konseyi’nin bu tepkisine desteklerini belirtmek için Kapaklı Yardımlaşma Derneği Başkanı Kadir Arıcı, Trakya Küçükyaylalılar Dernek Başkanı Selami Tetik, Kömürköylüler Dernek Başkanı Seyfi Özgerçek, Edirne Uzunmeriçliler Dernek Başkanı Hakan Tunca ve Türkiye Gaziler Derneği Kapaklı Temsilciliği Başkanı İbrahim Çetintaş’da basın açıklamasına katılım gösterdi.

‘’ÇOCUKLARIMIZIN GELECEKLERİ KARARTILMAKTADIR’’

Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir, ‘’Bugün burada unutulmamak üzere olan insanlığımızı hatırlamak için bu basın açıklamasını yapmak üzere toplandık. Günlerdir önce kayıp haberlerini alıp sonra da ölüm haberlerini aldığımız küçük kızımız Leyla ve Eylül’ün haberleri ile sarsılıyoruz. Tecavüz ve işkence edildikten sonra öldürülen Eylül, kaçırıldığı iddia edilen ve açlıktan yaşamını yitiren Leyla, halen bulunamayan Ufuk, Salih ve her gün yenisi eklenen çocuk hakları ihlalleri ile çocuklarımızın gelecekleri karartılmaktadır.’’ Dedi.

‘’TOPLUMA FAYDA SAĞLAYAN İNSANLAR OLABİLİRLERDİ’’

Suç oranının artışında eğitim faktörünün azımsanmayacağını dile getiren Özdemir, ‘’Çocuklarımızı öldüren suçluların profillerine baktığımızda ne yazık ki genç insanlar olduğunuz görüyoruz. Genç suçlular başka amaçlarla yetiştirilirken nasıl bir canavara dönüştüler? Çağa uygun bir eğitimden geçselerdi Eylül’ün Leyla’nın katılı olmak yerine belki de enerjilerini doğru yönde kullanarak topluma fayda sağlayan insanlar olabilirlerdi. Bu anlamda anne ve babalar, eğitimciler, çocuk bakımı ile ilgili kurum çalışanları, hukukçular, emniyet mensupları, sosyal hizmet uzmanları, hastanede çalışan tüm sağlık personelinin istismarın önlenebilmesi için eğitilmesi son derece önem taşıyor.’’ İfadelerini kullandı. 

‘’TECAVÜZ VAKALARININ %95’İ GİZLİ KALIYOR’’

Kadına ve çocuklara karşı işlenen suçların, toplumun kanayan bir yarası olduğuna değinen Özdemir, ‘’Son 3 yılda 13 bin çocuk istismarı ile bütün zamanların en ulaşılmaz seviyesine erişen ülkemizdeki bu durumu toplumsal olarak kaldıracak gücümüz kalmadı. Toplumsal ahlaki değerlerimiz her geçen gün ayaklar altına alınmaktadır. Çocuk tecavüzlerinin sadece %5’i ortaya çıkıyor, %95’i gizli kalıyor. Ensest vakaların ise ancak binde biri ortaya çıkıyor. Buna rağmen her 4 tecavüz vakasının biri çocuklarla ilgili. Yani gerçek rakamlar ortaya çıkan vakalardan kat kat fazla. İstismarcıların %66’sı akraba, komşu gibi çocuğun tanıdığı kişiler ve istismarcıların %9’u çocukla aynı evde yaşıyor. TÜİK verilerine göre 2008-2016 yılları arasında kaybolan çocuk sayısı 104 bin 531’e ulaştı. Bu rakamlara göre Türkiye’de kayıp çocuk sayısı pek çok ilçenin nüfusundan fazla.’’ Sözlerini kaydetti.

‘’HER SENE ORTALAMA 10 BİN KADIN TECAVÜZE UĞRUYOR’’

Yüz kızartıcı suçlar işleyen kişilere, caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini savunan Özdemir, ‘’Her sene ortalama 10 bin kadın tecavüze uğruyor. Bu sayılar sadece adli mercilere yansımış olanlardır. Kadınların taciz ve tecavüz sonrası korkup sustuklarını, susturulduklarını, faillerinin cezasız kalacağını bildiklerinden dolayı çoğu zaman intihar ettiklerini düşünüldüğünde ise, bu sayıların aslında en az ikiye katlanması gerektiğini söylemek mümkün. Tecavüzcülerin ve katillerin bir diğer kurbanları da hayvanlardır. O nedenle bu olayların önü kesilmeli ve failler bir an önce yakalanıp, en ağır cezayı almalıdır. Bu yapılmadığı takdirde yakın zamanda çocuklar, kadınlar ve hayvanlar da aynı kötü olaylara maruz kalarak yaşamaya devam edecektir.’’ Dedi.

‘’BU MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’’

Son olarak devletin yetkili kurumlarına seslenen Özdemir, ‘’Devletin yetkili kurumları; çocuk ihmali ve istismarını, kadın tecavüzünü ulusal eylem planları hazırlayarak ve çocuk odaklı, kadın odaklı, eşit, bilimsel, laik politikaların yaşamın her alanında uygulanmasını sağlayarak bu durum engellenebilir. Kapaklı Kent Konseyi olarak artık daha fazla çocuk cinayeti ve istismarı haberi okumak istemiyoruz. Bizler çocuklara uygulanan her türlü ihmal ve istismarın önlenmesini, çocuk haklarının çağdaş ülkeler düzeyine getirilmesini talep ediyoruz. Çocuklarımızın başta yaşam ve eğitim hakları olmak üzere tüm haklarını savunmaya devam edeceğiz. Çocuklarımızı korumak için herkesi bu mücadeleye davet ediyoruz.’’ Diyerek konuşmasını noktaladı.