Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

26 Ekim 2014 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2014/43 sayılı tebliğde hibe başvuru süresi 23 Ocak 2015 tarihine kadar uzatılırken, tebliğdeki bazı uygulamalarda da değişikliğe gidildi.

Yeni yayımlanan tebliğ ile yatırım konuları, yatırım yerinin mülkiyeti, proje konularına göre yatırım tutarları ve başvuru süresi ile ilgili bazı hususlarda değişiklik yapıldı.
Buna göre ilimiz için önem arz eden değişiklikler şu şekilde gerçekleşti;

- Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyet gösteren tesislerde kullanılmak üzere alternatif enerji üreten tesislere, 3 dekardan küçük olmaması şartıyla mevcut modern seralarda ilave edildi.

- Son 3 etapta hibe desteğinden faydalanan tesisler ile bu tesislerin bulunduğu parsellerde başvuru yapılamamasına ilişkin kuralda, alternatif enerji üretimi konusunda yapılacak başvurular ve kooperatif, birlik ve bunların üst birliklerine ait başvurular için istisna tanındı.

- Yeni tesisler için yapılacak başvurularda kiralama koşullarına ilişkin değişikliğe gidildi.

- Hibeye esas proje giderleri;
o Bitkisel ürün işlenmesi kapsamında, tohum işleme, paketleme ve depolama yatırımları için 1.000.000 TL’den 3.000.000 TL’ye
o Hayvansal orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar için 1.000.000 TL’den 2.000.000 TL’ye
o Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlara 1.000.000 TL’den 3.000.000 TL’ye
o Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere alternatif enerji kaynağı üreten tesislerin yapımına yönelik yatırımlara 1.000.000 TL’den 3.000.000’ye çıkarıldı

- Yatırımlar için başvuru süresi 60 günden 90 güne çıkarıldı, böylece başvuru son tarihi 23 Ocak 2015 tarihine uzatılmış oldu.

Tebliğ değişikliği ve yapılacak başvurularla ilgili detaylı bilgi ve dokümana bakanlığın www.tarim.gov.tr adresinden ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan İl Proje Yürütme Biriminden ulaşılabileceği ifade edildi.