İSİYAD Karma Sanayi Sitesi Derneği, düzenlenen istişare toplantısında İkitelli 2 başta olmak üzere birçok yatırımı değerlendirdi.

İSİYAD Karma Sanayi Sitesi Kooperatifi’ nin düzenlemiş olduğu istişare toplantısına Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen İSİYAD, Onursal Başkan ve Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Kırklareli Çakıllı Belediye Başkanı Mehmet Bayram, Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı İdris Güllüce, Beylikdüzü Eski Belediye Başkanı ve İSİYAD Üyesi Vehbi Orakçı ile STK temsilcileri ve meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

‘’HEDEFİMİZ ÇERKEZKÖY’’

Toplantının açılış konuşmasını İSİYAD Başkanı Cemal Çoban gerçekleştirdi. İkitelli 2 projesi ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Çoban, ‘’İsiyad Derneğimizi 2012 yılında 7 arkadaşımızla birlikte kurduk. Bugün 2.150 üyesi olan ve kamu yararına olan ve kamu yararına olan bu derneğimizde, bugün üyelerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye geldik ve sanayicilerimizin ihtiyacı olan yatırımlarda öncülük yapıyoruz. Devletimiz var olsun bizim önümüz açtı ve sanayi arkadaşlarımızla bir araya gelerek yatırımlar yapacağız. Şuanda Çakıllı’da almış olduğumuz arsalarda yakın zamanda üyelerimize tahsisler gerçekleştireceğiz. Hedefimiz Çerkezköy, biraz önce sayın bakanımıza da söyledim Çerkezköy’de 28 milyon metrekarelik dünyanın en büyük OSB’si kurulacağından, burada yer almak istiyoruz. 2 milyon metrekarelik bir arsa talebimiz var. TOKİ ve İkitelli 2 ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor.’’ Dedi.

‘’DÜNYA İLE YARIŞAN BİR KONUMA GELECEĞİZ’’

Kooperatif olarak alınan arsalarda kar amacı gütmediklerini belirten Çoban, ‘’Dernek ve kooperatif olarak arsalarda kesinlikle bir kar payı düşünmeden, aldığımız arsaları üyelerimize veriyoruz. Bizim amacımız iş adamlarımızı bir araya getirerek üretmek, büyük Türkiye’nin hedeflerine ulaşmak. Hedefimiz 500 milyar dolar, üreten bir Türkiye ve dünya ile yarışan bir konuma geleceğiz. 2019 – 2023 arası da inanıyorum ki inşallah ikinci sanayi sitesi olan Çerkezköy’ün temelleri atılacak ve bugün Avrupa’nın en büyük sanayi sitesine kavuşacağız. Bugün bu konudaki yemeğimize katıldığınız için teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.’’ Diyerek konuşmasını noktaladı.

‘’HEDEFİMİZ İKİTELLİ’DE YER ALMAK’’

Çoban’ın ardından İSİYAD Organize Sanayi Bölgesi Kooperatifi Başkanı Kemal Yıldırım kürsüyü devraldı. Çakıllı’da yapılan projenin ardından sırada Çerkezköy ve Kapaklı olduğunu söyleyen Yıldırım, ‘’En son kongremizde de açıkladığımız gibi Çakıllı bölgesindeki çalışmalarımız hemen hemen netice vermek üzere. Cemal Başkanımın da söylediği gibi asıl hedefimiz İkitelli’deki Organize Sanayi Bölgesi’nin içerisinde yer alarak, burada sanayicilerimize, kendi üyelerimize uygun fiyatla arsa temin etmek. Çakıllı’da ve burada hiçbir şekilde kar amacımız yok.’’ Sözlerini kaydetti.

KIRKLARELİ’NE 3 MİLYON METREKARELİK OSB

Alternatif olarak Kırklareli’nde de çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Yıldırım, ‘’Alternatif olarak çalışmalarını sürdürdüğümüz Kırklareli’nde kuracağımız Organize Sanayi Bölgesi de 3 milyon metrekare civarında olacak. Burası hepsinden daha kolay elde edilebilecek bir bölge, tamamen tarım dışı bir alan olmasından ve yerleşik bölgenin dışında olmasından dolayı daha kolay. Merkeze ve İstanbul’a uzaklığından dolayı bu alternatifimizi 3. Sıraya atmış durumdayız. İlk alternatifimiz Çakıllı buradan 100 kilometre, yola çıkış sebebimiz Çerkezköy – Kapaklı 80 kilometre, Kırklareli ise 180 kilometre. Bunun için onu son olarak düşünüyoruz. Tabi merkeze 180 kilometre uzak olmasıyla birlikte sınıra, Avrupa’ya çok yakın bir durumda. Bazı sanayici arkadaşlarımız burada çok daha büyük yerler talep ettikleri için burası daha avantajlı olabilecek. Fakat bu Çakıllı işini hallettikten sonra, Gazianteplilerin dediği gibi ağzımızdaki cevizi kırdıktan sonra 2. Bir cevizi almayı hedefliyoruz. Birinci hedefimiz olan Çakıllı’nın üzerinde hızla ve kararlılıkla yürümekteyiz. İnşallah sayın bakanım da bu konuda bizlere yol gösterici oldukları takdirde, desteklerini esirgemedikleri takdirde bu yolda hızlıca adım atacağımıza eminim. Gecemize teşrif ettiğiniz için hepiniz teşekkür ediyorum.’’ İfadelerini kullandı.

‘’İSTANBUL’A BİR RAHATLAMA GETİRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM’’

Programın bir diğer konuşmacısı Polat Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Polat oldu. Sanayiciler olarak İstanbul’un dışında alternatif Organize Sanayi Bölgelerinin kurulmasının, İstanbul’a faydalı olacağını belirten Polat, şunları söyledi; ‘’Hepimizin bildiği gibi İstanbul’da bir süredir yapılaşma nedeniyle sıkışma yaşanıyor. Trafiği hepimiz biliyoruz, inşaat sektörünü biliyoruz, tabii ki bir yerde çalışma varsa bu iyi bir şeydir. Fakat biz sanayiciler olarak epey bir sıkıştık. Onun için bu proje eğer hızlı bir şekilde gerçekleşirse gerçekten sadece sanayicilere değil İstanbul’a da bir rahatlama getireceğini düşünüyorum. Tabi bu projenin sayın bakanımız ve hükümetimiz kapsamında hızlıca amacına ulaşacağını temenni ediyor, teşekkür ediyorum.’’

‘’SAKIN YILMAYIN’’

Sanayicilerin bu mücadelelerinde kendilerini desteklediğini belirten Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı İdris Güllüce, ‘’Bir işlemi hızlandırmak için siyaset kullanmak bana göre değil ama yatırım için uygundur. Sizin talebiniz gayet meşrudur, üretelim diyen alnı açık bir talep. Bu yüzden siyasetten mümkün olduğu kadar faydalanmaya çalışın. İstanbul İl Başkanımız ile önümüzdeki günlerde konuşur, elimizden geleni yapmaya çalışırım. Biz şuanda aktif değiliz, fakat fikren, aklen, Ankara’da sözümün geçtiği insanlar varsa; yardımcı olmaya çalışırız. Sakın yılmayın. Siz üretmek istiyorsunuz, bize avanta verin demiyorsunuz. Allah hepinizin yardımcısı olsun.’’ Sözlerini kaydetti.

‘’YATIRIM YAPMA İSTEĞİMİZ VAR’’

Düzenlenen programda İSİYAD Karma OSB Kurucu Üyesi Mustafa Özdemir de söz aldı. Özdemir, ‘’45 senedir esnaflık yapıyorum, esnaf ailesinden geldim. Bu arkadaşlarımla beraber, böyle bir yatırım yapma isteğimiz var. Değerli Bakanım, esnaf büyük şehirlerde yer alıp milyon dolarlarla fabrika falan kuramaz. İstanbul kültür başkenti, bu konuda bizlerin sizlere söyleyebileceği bir şey yok sorunların en tepesini siz biliyorsunuz ve çok şey yaptınız. Ama hani bir laf var ya ‘Gerçek bu’. Siz nasıl biliyorsanız, büyüklerimize bu fotoğrafı gördüğünüz gibi yansıtırsanız sevinirim. Allah buradaki arkadaşlarımın yar ve yardımcısı olsun, kazançları bereketli olsun.’’ Dedi.

 ‘’HEPİMİZ SİZİN EMRİNİZDEYİZ’’

Programın son konuşmacısı ise Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten oldu. Çalışmalar boyunca sanayicileri destekleyeceklerine söz veren İçten, ‘’İş dünyası bunu yapacak, Sivil Toplum Kuruluşları bunları yapacak ve biz birlikte büyüyeceğiz. Dolayısıyla bu eksikleri gereken yerlere ileteceğiz. 20 yıl öncesinde sivil toplum kuruluşlarının siyasi mertebelerdeki önemi emin olun şimdiki gibi değildi. Ben de bugüne kadar 15-20 tane sivil toplum kuruluşunda gerek başkanlık, gerek yönetim kurulu üyeliği yaptım. Buna devam ediyorum şuanda çünkü bunu önemsiyorum, İSİYAD’ı da çok önemsiyorum ve hepimiz sizin emrinizdeyiz. Yani herhangi bir sorun, problem olursa bir siyasiye, bir bürokrasiye ulaşma konusunda; bu ülkeye bir çivi çakacağımız bir projeniz olursa hepimiz emrinizdeyiz. Çünkü ortak aidiyetimiz var. Uzaktan yakından gelen iş adamlarımıza, hem kendi üyelerine hem kendi üyelerinden duyup gelen dostlarımıza, kardeşlerimize sevgiler ve saygılar sunuyorum.’’ Dedi.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Konuşmacıların ardından İSİYAD Karma Sanayi Sitesi Kooperatifi Kırklareli Çakıllı’da yapacağı sanayi sitesi projesi tanıtıldı ve toplantı sonunda İSİYAD Karma Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yıldırım ve Başkan Yardımcısı Turgut Tarlığ ve Çakıllı Belediye Başkanı Mehmet Bayram arasında işbirliği protokolü imzalanarak toplantı noktalandı.