Çok seslilik çok renklilik dünyanın yaradılış doğasında var. Aslında hepimiz bunun farkındayız, ancak kimimiz anlam veremiyor, kimimiz ise bir dengenin olduğunu düşünerek yaşamaya devam ediyoruz.

Birkaç örnek verecek olursak, yüzlerce çeşit kanatlı hayvanlar var, oysa sadece bir çeşit kuş olabilirdi. Yüzlerce balık çeşidi var. Bir çeşit balık olabilirdi. Örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bu mantıkla yola çıkacak olursak, dünyada yaradılan tüm hayvan çeşitlerinin yaşadığı ortama, bölgeye katkısı var. Denge bu şekilde kurulmuş. Öyle bir denge ki bir hayvan diğerine, sadece kendi yaşamasının devamı için avlıyor, fazlasını avlamıyor. Eğer bir hayvan ihtiyacınzan fazlasını avlamış olsa neredeyse tüm hayvanların nesli tükenir.

Hiçbir insanın diğer birine üstünlüğü yoktur. 

Hiçbir insanın diğer birine üstünlüğü yoktur. Her insanın yaradılışından gelen diğerinde olmayan özellikleri vardır. Demokraside çok seslilik çok renklilik esastır. Bir konu hakkında ne kadar farklı ses çıkarsa o kadar insanlar birbirini anlar ve ortak akıl ile sorunlar çözülür. İleri demokrasi budur. Tıpkı su arıtımında, her filtrenin farklı görevi olduğu gibi, ileri demokraside doğruyu bulabilmek için, farklı düşünen insanların bir araya gelip birbirini anlayarak empatiyle, konuşup tartışması, doğru ve kimseyi rahatsız etmeyecek çözümün anahtarıdır. 


İleri demokrasi anlayışı zayıfladı.

Günümüzde Maalesef ortak akıl anlayışı, ileri demokrasi anlayışı zayıfladı. Gücü eline geçiren, ben bilirim, ben yaparım, benim bildiğim yaptığım doğrudur düşüncesinde. Tartışma programlarında sesi en fazla çıkan, kimseyi dinlemeyen, agrasif tipler ekranlarda çoğaldı. Kendi fikrini diğer konuşmacılara aşılamaya çalışan, karşısındakinin düşüncesine saygı göstermeyen, karşısındakinin düşüncesinin doğru olduğunu düşünemeyen, ortak akıldan uzak basit insanlar çoğaldı. İşte bu geri demokrasi anlayışının ekranlara yansımasıdır. Bu tip insanlar, tartışma daha da alevlenirse kaba kuvvete başvururlar. Cahil geri insanlar beyinlerindeki kendi doğrularını karşısındakine kabul ettiremediği zaman, sinirlenir ve saldırgan olurlar. Amaç ortak akıl ile doğruları bulmak değil, sadece kendi fikirlerinin doğru olduğunu düşünerek, karşı tarafa bunu kabul ettimektir. Gerici demokrasiyi sosyal alanda maalesef sık görür olduk. Gerici demokrasi ailede, derneklerde, partilerde, ülkelerin yönetimlerinde, neredeyse her yerde. 

Okuma oranı arttıkça eğitimli insan sayısı arttıkça, gerici demokrasi azalır. Gerici demokrasi eğitimle ters orantılıdır. Ortadoğu ülkelerinde gerici demokrasi yaygındır. 

İleri demokrasi, tüm ülkelerin çıkış yoludur. Ailemizden başlayarak, tüm sosyal alanlarda ileri demokrasiyi uygulayalım.