Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Termik Santral hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi sakinleri ile bir araya geldi. Hayrabolular Derneği Lokali’nde halk ile araya gelen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy’ün gelişimi hakkında bilgiler verirken Termik Santral hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

AFŞİN ZİYARETİNDEN BAHSETTİ

Pınarça’da yapılması planlanan kömürlü Termik Santral hakkında açıklamalarda bulunan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Termik Santralin o bölgeden neler götürdüğünü görmek amacıyla kentimizdeki STK temsilcileri ile birlikte Batı Marmara Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen iki günlük Kahramanmaraş Afşin ziyareti programına katıldık. Afşin ilçesine bağlı Çoğulhan Mahallesi’ne gittik. Burada iki ayrı santral var. A Tipi santral 1977 yılında yapılmış ve 1980’li yılların başında çalışmaya başlamış. B Tipi santral ise 1998 yılında yapılmış ve 2004 yılında çalışmaya başlamış. Biz gittiğimizde A Tipi santral kapalıydı, B Tipi santral çalışıyordu. Çoğulhan’ın nüfusu geçmişte 12 bin idi. Santralin yayılma sahası da 400 hektardı. 5–10 yıl sonra kömür haznesi bitince 400 hektarla başlanan alan bin 500 hektara kadar büyüdü.’’ Dedi.

‘’İÇLER ACISI BİR MANZARA’’

Kömürlü Termik Santralin, o bölgedeki üretimi tamamen sonlandırdığını belirten Vahap Akay, ‘’Bize bugünden ‘Biz bu kadar alanda Termik Santral yapacağız, bu kadar alana kül dökeceğiz’ deniliyor. Fakat biz 10 yıl sonra bile çocuklarımızın nelerle karşılaşacağını öngörmek zorundayız. Çoğulhan’da 400 hektarla başlayan termik santral alanı, yıllar içinde kamulaştırmalarla kat kat büyümüş. 12 bin nüfuslu Çoğulhan’da nüfus 2 bine kadar düşmüş. 10 bin kişi Çoğulhan’ı terk etmiş. Kent merkezi neredeyse eski filmlerdeki terk edilmiş alan haline gelmiş. Beldede 4 cami varmış, şimdi tek bir cami çalışır durumda. Üretim bitmiş. İçler acısı bir manzara” sözlerini kullandı.

‘’TERMİK SANTRALE KARŞIYIZ’’

 Termik Santralden önce Afşin’in kuru fasulye ve nohutun yetiştirildiği önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Başkan Akay,  “Şu anda üretim kalmadı. Biz Termik Santrale karşıyız. Biz milli enerjiye karşı değiliz. İktidara karşı muhalefet etme amacında da değiliz. Biz 4-5 ay evvel aynı manzarayı Yatağan Termik Santrali’nde de gördük. O zamanın teknolojisi ile bugünün teknolojisi bir değil diyorlar. Peki bugünün teknolojisi ile yapılacak santral eskiyince ne olacak? Afşin’dekilere santral için suyun nereden kullanıldığını sorduk. Ceyhan Nehri dediler. Bizim Ceyhan Nehri gibi bir kaynağımız yok. ÇED Raporuna suyu Meriç Nehri’nden çekeceklerini yazmışlar. Meriç Nehri buraya 130 kilometre uzaklıkta. Bunun akla yatan bir tarafı yok. Dönüp dolaşıp Çerkezköy’ün yeraltı suyunu kullanmaya başlayacaklar. Sadece termik santral Çerkezköy OSB ve kent merkezindeki içme suyu kadar su kullanacak.’’ İfadelerini kullandı.

‘’BÜTÜN DERELER KAPKARA OLMUŞ’’

Kömürlü Termik Santralin sadece havaya değil, suya da zarar verdiğinin altını çizen Başkan Akay, ‘’ Afşin’de Ceyhan’dan çekilen suyla kömür yıkanmış ve buradaki kullanılan su da derelere akıtılmış. Bütün dereler kapkara olmuş, derelerde balık kalmamış. Vatandaş terk etmiş, şehrin sosyal dengesi bozulmuş. Kaynaktan çıkarılan kömür yıkandıktan sonra depolanıyor. Bu kömürün tozu çarşıda arabaların üzerinde, evlerin camlarında, ağaçlarda her yerde hissediliyor. Şu aşamaya kadar daha kömür yakılmaya başlanmadı. Çerkezköy’deki kömürün cüruf oranı yüzde 40’tır. Bu şu demektir. Yakılan 1 kilogram kömür, aşağıdan 400 gram cüruf olarak çıkacak. Afşin’de çıkartılan külü havzaya yaymaya başlamışlar. Bazı yerlerde çökertme yapmışlar. Suda çökertme yapsanız yeraltı su kaynaklarına karışacak. Alana yaysanız bir şekilde tozu şehrin üzerine yayacak. Kentimizde yapılması planlanan santralin merkeze uzaklığı sadece 2 kilometre. Biz buna karşıyız. Çerkezköy’ün bahçesine santral yapılması ile ilgili tereddütlerimizi anlatıyoruz” açıklamasında bulundu.

‘’TERMİK YAPILIRSA GÖÇ TERSE DÖNECEKTİR’’

 Çerkezköy’ün en çok göç alan ilçelerden biri olduğuna dikkat çeken Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “2016’da 146 bin, 2015’te 134 bin, 2014’te 123 bindi. Biz göreve geldiğimizde nüfus 111 binlerdeydi. Nüfus 4 senede neredeyse yüzde 50 arttı. Termik santral yapılırsa bu göç terse dönecektir. Peki kim geri gidecek? Ya da Çoğulhan’da kimler kalmış? Gidemeyen, kendine imkan bulamayan insanlar orada yaşamak zorunda kalmış. Çerkezköy’ün 500 sanayi kuruluşunun kirliliğini içimize sindirdik. Bir tarafımızda 500 fabrika var, ormanlık alanların olduğu diğer tarafımıza da Termik Santral gelirse bugün 300 bin nüfus havasız kalacak” ifadelerini kullandı.

‘’ORTAK TEPKİ VERİLMELİ’’

Çerkezköy ve Kapaklı’dan ortak bir tepki geldiği halde kömürlü Termik Santral yapımının engellenebileceğini belirten Akay, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı; “Kahramanmaraş’ta vatandaşlara ‘Bizim oraya Termik Santral yapılacakmış, buraya etkileri nelerdir?’ diye sorduk. Deyim yerindeyse bir dokunduk bin ah işittik. Anlatılanlarla yaşananların bir olmadığını gözlemledik. Vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalıştık. Ocak 2017’de bir anket yaptırdık. ‘Çerkezköy’de termik santral yapılmasını istiyor musun?' diye sorduk. Katılımcıların yüzde 77’si ‘Hayır’, yüzde ‘23’ü Evet dedi. 10 ay sonra yaptığımız ankette aynı soruyu tekrar sorduk. Ocak ayında yüzde 77 olan oran yüzde 87’ye çıktı. Mayıs ayında yine yapacağız, bu oranın daha da yukarı çıkacağına inanıyorum. Bizim tek yapmamız gereken bu işin siyaseti yok. Tüm Çerkezköy tek yürek olmalı ve bu belayı başımızdan def etmeliyiz. Bunu Silivri başardı. Orada iktidarı ile muhalefeti ile bir araya gelindi ve ‘Termik santral istemiyoruz’ denildi. Ortak ses verildi ve ilk etapta Çerkezköy-Silivri arasına yapılması planlanan santral Çerkezköy-Kapaklı arasına konuldu. Maalesef Çerkezköy aynı ortak tepkiyi veremedi. Bunu başardığımız gün ben inanıyorum santral buraya yapılmayacak. "